De Energievreters

 

Ken je dat? Je bent op een feestje of in de trein en een onbekende klampt zich aan je vast en begint je haar hele levensverhaal te vertellen. Hints worden genegeerd en als ze eindelijk weg is, ben je doodmoe. Je hebt een collega of een familielid die je bergen energie kost. Die over jou heen walst maar wel verwacht dat je er voor hem bent. Dergelijke mensen zuigen je energie op en aan het eind ben je doodmoe. En ze weten precies wie ze moeten hebben want ze hebben hun voelsprieten uitstaan voor bij wie ze aan kunnen haken want jij als HSP'er hebt een groot empathisch vermogen.

 

Bodemloze put

 

Mensen die energie zuigen willen geen oplossing maar handhaving van de status quo: Want een oplossing betekent aan jezelf werken, de confrontatie met de problemen aangaan, én keuzes maken. Dergelijke beslissingen hebben gevolgen, voor hun leven, voor hun omgeving en bij veel mensen de energie zuigen is de angst groter dan de behoefte aan een oplossing.

Veel mensen die energie zuigen zitten niet goed in hun vel. Ze hebben al hun energie nodig om de borrelende onvrede over hun leven eronder te houden.

Wat eindeloos hun “verhaal doen” hen geeft is stoom afblazen. Op die manier is de druk van de ketel en kunnen ze er weer een tijdje tegen zonder dat ze wezenlijk wat hoeven veranderen. Jezelf en je energie beschikbaar stellen voor iemand stelt haar in staat om door te blijven gaan met niets doen en niets te veranderen.

 

Mensen die energie zuigen zijn bodemloze putten en bodemloze putten kun je niet dempen. Zuigers willen maar één ding…..aandacht!

Het maakt niet uit van wie, zolang het maar aandacht is.  Ze praten graag over hun problemen, maar wat ze niet doen, is de pijn voelen die daarmee te maken heeft. Daar vluchten ze voor weg, en de aandacht en de energie van de toehoorder zijn krachtige middelen om weg te gaan van de eigen pijn. Afleiding, die steeds opnieuw nodig is, omdat de werkelijke oorzaak blijft bestaan.

 

Een ander verantwoordelijk maken

Mensen die energie zuigen nemen geen verantwoordelijkheid, blijven hangen in hun problemen, de ander moet het oplossen. Ze zijn bang om werkelijke stappen te zetten, zijn ervan overtuigd dat het niet kan. En dat laatste betekent meestal dat het niet kan zonder gevolgen voor hun leven. Dus maken ze een ander verantwoordelijk voor hun leven en hun zijnstoestand. Suggereert die ander dan een oplossing, dan wordt die afgeschoten, er is altijd wel een goede reden waarom iets niet mogelijk is. Ondertussen verandert er niets. Natuurlijk is dit een grove schets. Sommige mensen zuigen tijdelijk energie, anderen hebben er een levenslange gewoonte van gemaakt. Maar hoe iemand die energie zuigt ook precies in elkaar zit, hij of zij probeert nog steeds via een ander voor elkaar te krijgen wat zij alleen zelf op kunnen knappen. Natuurlijk hebben mensen in een dergelijke situatie hulp nodig, maar de hulp die ze vragen is niet de hulp die goed voor hen is.

 

Je bewijst niemand een dienst als jij je tegen je zin uit laat putten door te luisteren naar iemands verhaal je eigenlijk niet wil horen! Vanaf het moment dat jij beter kunt omgaan met deze Energievreters, kun je, als HSP, ook beter bij jezelf blijven. Blijf je beter bij jezelf, dan kosten dit soort mensen jou véél minder energie.

 

Training?

Mocht je na dit artikel meer willen leren over hoe je niet je energie weggeeft aan dit soort mensen?

Kijk dan eens bij onze training De Energie Factor.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

T  06 14940203

Social media