Als jij de niet-HSP partner bent…

Accepteer dat er een verschil is en dat de ene relatie niet hetzelfde is als de andere. Als stel kun je jaloers zijn op andere stellen die drie keer per jaar met vakantie gaan, een druk sociaal leven hebben, een paar kinderen en ook nog een fulltime baan hebben. Je kunt denken dat er iets mis is met je eigen leven, omdat jij of je partner al die drukte niet aankan. Accepteer dat het bij jullie anders gaat, niet slechter of beter. Bij jullie zijn de gesprekken waarschijnlijk veel dieper, jullie innerlijke leven is waarschijnlijk veel intenser. 

 

Als een hooggevoelige zegt dat het genoeg is, dan ís het genoeg.Oók als je als niet-HSP het idee hebt dat jullie nog best een uurtje op dat feestje kunnen blijven of nog een afspraak kunnen maken. Een HSP wordt overprikkeld en heeft echt die tijd nodig alle indrukken te verwerken. Als ze zeggen “Het is genoeg” hebben ze hun grens van prikkels bereikt en dat kan, voor jouw gevoel, heel plotseling zijn.

 

Begrijp dat een HSP veel tijd voor zichzelf nodig heeft.Dat is best ingewikkeld, want je voelt je misschien afgewezen als je partner zegt dat hij/ zij even alleen moet zijn. Maar weet dat het echt nodig heeft om goed te kunnen functioneren. 

 

Accepteer dat jullie verschillen van elkaar.Het is belangrijk dat jij en je partner beseffen dat er niets mis is met hooggevoeligheid. Het zelfvertrouwen van iemand kan in lucht opgaan als iemand voortdurend zegt dat er iets mis met je is. Leg daarom de nadruk op de positieve, leuke en bijzondere dingen van hooggevoeligheid. Een HSP kan zich bv heel goed inleven, hij kan makkelijk een fijne sfeer brengen in een ruimte. 

 

Hooggevoeligen houden meestal niet van conflicten omdat ze dan overprikkeld raken. Ze proberen discussies en conflicten dus te vermijden, waardoor de kans bestaat dat de relatie verslechtert. Want die onopgeloste conflicten blijven bestaan, ook al vermijd je ze. HSP’ers zijn misschien bang voor conflicten, ze weten wél precies de vinger op de zere plek te leggen in de relatie. Door hun fijngevoeligheid weten/voelen ze wanneer er iets mis is. Het is dus belangrijk onenigheden toch ter sprake te brengen. 

 


5 Gouden leefregels voor jullie relatie

 

 1. Gun een hoog sensitief persoon me-time! Een hooggevoelig persoon heeft tijd voor zichzelf nodig om alle prikkels te verwerken en tot rust te komen. Voel je niet afgewezen als je HSP-partner even een time-out neemt en zich terugtrekt.

 2. Durf het conflict aan te gaan (maar wel met de juiste spelregels!) Een hooggevoelig persoon vindt conflicten en discussies vreselijk en zal ze dus altijd proberen te vermijden. Maar door conflicten te vermijden, verdwijnen ze niet. Integendeel, met alle hooggevoeligheid zal een HSP namelijk heel goed voelen dat er iets fout zit. Zorg daarom voor een aantal voorwaarden als een meningsverschil besproken wordt:
  +Doe het tijdens een wandeling, waarbij de buitenlucht als ruimteschepper en bliksemafleider fungeert.
  +Zeg vooral dat je van je HSP houdt, ook als jullie ruziemaken.
  +Spreek duidelijk af wát jullie gaan bediscussiëren en houd je daaraan zonder oude koeien uit de sloot te halen.
  +Doe een stap terug uit de discussie als de spanning te groot wordt. Ga allebei even wat anders doen en probeer het een half uur later nog eens.

 3. Stop is stop! Als een HSP zegt dat het genoeg is, dan ís het genoeg. Een HSP is sneller overprikkeld en zal tijd nodig hebben om prikkels te verwerken. Luister en neem het serieus als een HSP stop zegt.

 4. Geniet van wat je hebt. Wilde feesten, verre reizen vol avonturen, een druk sociaal leven… Als dat je ideale leven is, dan is het moeilijk samenleven met een hooggevoelig persoon. Want die is meer van de rust, reinheid en regelmaat. Voordeel van een HSP is weer dat je er diepgaande gesprekken mee kunt voeren en intens de liefde mee kunt bedrijven.

 5. Niks mis met HSP Hooggevoelig zijn, is geen probleem. Een HSP is ánders, uniek, met eigen kwaliteiten. Leg dus niet de nadruk op de dingen die er mogelijk mis zijn aan een HSP, maar wees blij dat je iemand bent/kent die heel empathisch is, een luisterend oor heeft en als geen ander weet wanneer er iets aan mankeert.

Contact

T  06 14940203

Social media