Welk type ben jij?

Ieder mens is uniek en dat geldt natuurlijk ook ieder hooggvoelig mens. Tegelijk zijn er bepaalde overeenkomsten en kenmerken van HSP’s die je vast herkent. Het is interessant om eens te kijken naar de overeenkomsten.

Het is niet bedoelt om je in een hokje te plaatsen maar om duidelijk te maken dat het gedrag bij hooggevoeligheid verschillend is.

Elaine Aron heeft ontdekt dat 70% van de HSP-ers introvert is en 30% extravert.

Het is een misverstand dat alle rustzoekers introvert zijn en alle prikkelzoekers extravert. Het wisselt ook nog eens per situatie en je kan ook gedrag aanleren zodat je bijvoorbeeld in je gedrag extraverter doet dan je in wezen bent. 

Ben jij niet uitgesproken introvert of extravert? Dat noem je ambivert.

We hebben 4 types hieronder omschreven. Welk type past het best bij jou?

 

Introverte Rustzoeker

Jij bent graag alleen, doet het liefst activiteiten in je eentje of in 1 op 1 contact. Je houdt van rust en regelmaat en (enige) routine. Je zoekt de rust op, houdt je vooral bezig met jouw binnenwereld zoals gedachten, emoties en ideeën. Weet je wat jouw valkuil kan zijn?  Overprikkeling door alle gedachten en emoties en activiteiten tussen meerdere of een groep mensen.

 

Extraverte Rustzoeker

 Jij bent diegene die vaak een spanning voelt tussen de innerlijke behoefte aan rust, regelmaat, routine aan de ene kant. En aan de andere kant richt jij je ook sterk naar buiten, op de ander in je uitingen. Jouw valkuil? Let goed op jouw persoonlijke grenzen en behoeftes. Het gevaar van overprikkeling ligt snel op de loer door te veel activiteit tussen andere of een groep mensen.

 

Introverte Sensationseeker

Jij doet best graag mee aan activiteiten. Je zoekt diversiteit en afwisseling in je leven, maar niet perse in een grote sociale context. Jij hebt geen moeite met veel verschillende en uitdagende activiteiten doen in je eentje of in 1 op 1 contact. Je zoekt nieuwe ervaringen meestal niet via in het contact met andere mensen, maar via bijzondere emotionele ervaringen en verkenningen (kunst, spiritualiteit, dromen, kennis verwerven over een onderwerp dat jou intrigeert). Er schuilt een risico in onderprikkeling door te veel jezelf af te remmen in het leven. Overprikkeling ontstaat bij vaak door alle gedachtes en gevoelens of te veel activiteiten te doen.

 

Extraverte Sensationseeker

Jij bent erg druk met allerlei activiteiten en uitdagingen en mensen en gaat door, omdat het allemaal super leuk is. Je vertelt daar graag over en houdt van een actief sociaal leven. Het gevaar is dat je overprikkeld raakt door een te actief leven en plotseling niets meer kunt omdat opeens de energie weg is. Mogen wij je een advies geven? Neem ruimte voor rust en op jezelf zijn. Dat is heel belangrijk. Een ander aandachtspunt is jouw grenzen. Onderprikkeling kan ontstaan door niet te luisteren naar de behoefte om verschillende activiteiten te doen of tussen de mensen te zijn. Het verschil met niet hooggevoelig extraverte persoon is dat jij altijd de behoefte voelt om op een gegeven moment alleen te zijn, vanwege de vermoeid.

 

Contact

T  06 14940203

Social media